top of page

Gala Cineaștilor

2020

Gala CineaÈ™tilor 2020 a adunat oameni din breaslă, regizori, actori, cronicari, reprezentanÈ›i ai instituÈ›iilor mass-media È™i producători. Suntem bucuroÈ™i È™i onoraÈ›i să vă anunțăm câÈ™tigătorii primei ediÈ›ii a frumosului eveniment.

Evenimentul a fost realizat de Uniunea CineaÈ™tilor din Moldova, în parteneriat cu Centrul NaÈ›ional al Cinematografiei din Moldova È™i cu susÈ›inerea Ministerului EducaÈ›iei, Culturii È™i Cercetării.
Èšinem să vă comunicăm despre faptul că juriul a fost constituit din nume grele ale cinematografiei române È™i basarabene:

​

Ada-Maria Ichim - critic de FILM/România

Boris Bechet - actor, Republica Moldova

IonuÈ› MareÈ™ – critic de FILM/ România

Irina Margareta Nistor - critic de film/ România

Natalia Èšurcan - masterandă, critic de artă/ România

Valeriu Jereghi – regizor /Republica Moldova

Vasile Botnaru- jurnalist, Radio Europa Liberă/Republica Moldova

Viorica Meșină- regizor/ Republica Moldova

Vlad Druck – regizor / Republica Moldova

​

  MenÈ›iune specială pentru tratarea unui subiect extrem de actual È™i de impact pentru societatea acestui moment, construind tensiunea pe baza unei dileme morale – “Plus minus unu” de Ion BorÈ™.
  O a doua menÈ›iune specială recompensează o abordare filmică neconvenÈ›ională care stăruie angoasant în mintea spectactorului prin neliniÈ™tea pe care o induce – “AÈ™a a zis mama” de Vadim Belocur.
A treia menÈ›iune e menită să recunoască meritul aparte al unei muzici originale care crează ritm È™i suspans, complementând povestea complexă È™i călătoria prezent-trecut – compozitorului Cristian Lolea pentru “Grădina sovietică”.


Premiul pentru cel mai bun film de animaÈ›ie se acordă unui film de È™coală umanist, inventiv È™i original, realizat prin mijloace simple È™i eficace – “OF” în regia lui Vlad Bolgarin.


Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj se acordă unui film cu o formă împlinită, o comedie autentică, de mult aÈ™teptată, care redă prin umor È™i empatie o realitate atemporală a locului – “Salix Caprea” în regia lui Valeriu Andriuță.


Premiul pentru cel mai bun documentar se acordă unui film sensibil care călătoreÈ™te între prezent È™i trecut, cu grijă față de personaje, restituindu-ne dreptul la o istorie dificilă, È™i care aduce în atenÈ›ie o traumă naÈ›ională –“Siberia din oase” de Leontina Vatamanu.


Premiul pentru cea mai bună actriță se acordă pentru o interpretare sensibilă care induce o stare de tensiune prin mijloace sobre È™i minimaliste - Olga Anghelici filmul “Practica” în regia lui Igor Cobileanschi.
 

Premiul pentru cel mai bun rol masculin se acordă pentru o interpretare interiorizată, subtilă, care dovedeÈ™te echilibru în a reflecta drama alegerii imposibile a personajului - Valeriu Andriuță pentru rolul din filmul “Ultima zi de mai” în regia lui Igor Chistol.
 

Premiul pentru cea mai bună scenografie se acordă pentru capacitatea de a reconstitui cu mijloace diverse o epocă dramatică, printr-un efort È™i o desfășurare de forÈ›e semnificative, alternând cu abilitate spaÈ›iile, pentru a sluji È™i ilustra povestea documentară – pentru filmul “Siberia din oase” – regizor Leontina Vatamanu.
 

Premiul pentru cele mai bune costume se acordă pentru redarea cu fidelitatea față de epocă a unei culturi È™i a unui stil de viață mai puÈ›in cunoscute, în contextul dificil al unui film realizat cu mijloace independente –pentru filmul “Împăcăciunea”- regizor Ivan Patraman.
 

Premiul pentru coloană sonoră se acordă pentru o construcÈ›ie sonoră elaborată care contribuie decisiv la universul spectacular imaginat în film -pentru “Aripi”- regizor Dmitri Voloshin.
 

Premiul pentru montaj se acordă pentru abilitatea de a crea conexiuni temporale È™i de idei, care reuÈ™esc să îi facă un portret veridic, coerent È™i necesar unui personaj pitoresc È™i complex, cu un destin unic -pentru filmul “EuGeniu Cioclea”- regizor Violeta Gorgos.

​

Premiul pentru imagine se acordă pentru capacitatea de a integra creativ spaÈ›iul È™i poetica lui într-o naraÈ›iune deopotrivă comică È™i amară – pentru filmul “Salix Caprea”- regizor Valeriu Andriuță.
 

Premiul pentru scenariu se acordă pentru calitatea de a detrona È™i descompune narativ, cu rafinament È™i persuasiune, mitul sovietic al “grădinii înfloritoare” pentru filmul “Grădina Sovietică”- regizor DragoÈ™ Turea.

​

Premiul pentru cea mai bună regie recompensează o abordare reÈ›inută care pătrunde în intimitatea unui personaj inconfortabil È™i greu de înÈ›eles, însoÈ›indu-l fără didacticism È™i morală în zone emoÈ›ionale fragile – Eugeniu Popovici pentru “Goodbye, Olegovici”!

​

Premiul pentru cel mai bun film se acordă unui pelicule care tratează un subiect relevant È™i puternic, într-o manieră investigativă ce porneÈ™te de la o dramă personală È™i ajunge să dezvăluie efectele cutremurătoare ale experimentelor istoriei – “Grădina sovietică” de DragoÈ™ Turea.

​

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment!

Partenerul general al evenimentului - MEDIA SHOW GRUP

Partenerul media general - MOLDOVA 1 și MOLDOVA 2

Pentru detalii suplimentare nu ezitați să ne contactați!

​

Echipa UCM

info.galacineastilor@gmail.com / uniuneacineastilor@gmail.com

127212832_3486314664822587_5613315652408
bottom of page